keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Canon 6D vs Canon 70D makrokuvauksessa

Pitkän tauon jälkeen intouduin taas kirjoittamaan tekstiä blogiini. Tällä kertaa kyseessä on olevinaan ihan asia pitoinen teksti aiheesta Canon 6D vs Canon 70D (täyden kennon kamera vastaan croppikennon kamera) makrokuvauksessa.

Etsin aiheesta informaatiota viikkotolkulla, luin artikkeleita ja ajattelin nyt turista yleiseen tietoon ihan suomeksi mitä kaikkea tässä on opittu ja mitä on vielä oppimatta.

Oma makrokuvaushistoriani alkoi Canon 40D ja 7D kameralla, jatkui 6D:llä ja testikäytössä nyt 70D. Aikaahan on vierähtänyt useampia vuosia ja viimeiset 2 vuotta voisi sanoa että puhutaan vakavasta makroilusta. En tosin tiedä kuinka vakavaa voi touhu olla kun "aikuinen" mies tuijottaa kirvoja puussa kolmatta tuntia äitienpäivänä tai rämpii sateessa pellolla kytäten pörriäisiä...

Valaistukseksi käytän Canon MT-24EX salamaa joka on pirun kätevä liikkuvine päineen ja eri välähdyspäille säädettävine tehoineen. Tähänhän täytyi rakentaa jonkinlainen valon pehmennin/hajoitin, kun valmiina niitä ei löydy. Ilman tuota hajotinta valo on liian raakaa ja varjot kovia. Omani olen tehnyt muovisista puolipallon muotoisista pehmeistä muoveista (Gary Fong Diffuser? / Flexidome). Vedin salaman päälle vielä muutaman kierroksen jotain pakkausmuovia/vaahtoa. Tällä hetkellä tuon hajoittimen etupuolella on on teipattuna talouspaperia. Olen kokenut sen vähentävän heijastumia. Viimeisimpänä säätönä tilasin Kaiser 1200 salamakengät joilla saan salamoita nostettua vähän parempaan asentoon kohteeseen nähden. Suosittelen!

Objektiivina toimii Canon Mp-e65mm f2.8 1-5x ja satunnaisesti Canon 100mm 2.8. Molemmat kykenevät toistamaan kohteen 1x kokoisena kameran kennolle mutta tuo Mp-e saa suurennettua kohteen 5x jolloin puhutaan jo hyvin hyvin suuresta suurennoksesta. Canon 100mm sopii taas muuhunkin kuvaamiseen kuin kärpäsen silmän tarkkailuun. Sillä voi kuvata jopa kokonaisia kukkia.

Canon 6D on ollut luottopelini makrokuvauksessa pitkään ja olen jo tottunut sen syväterävyysalueeseen (niinkin pieni kuin 0,1mm), sopivaan aukkoon MP-e objektiivin kanssa (5,6-8), suureen ISO lukuun tarvittaessa ja muihin pieniin juttuihin. Ongelmana on ollut kääntyvän näytön puute ja salaman välähdys ilman lisäkikkareita on nopeudeltaan vain 1/180. Kuvanlaatu täyden kennon kameroissa on yleensä aina mahtavaa ja niin se on tässäkin. Kuvaa voi suurentaa huoletta ja cropata pienemmäksi tarpeen vaatiessa.

Lähdin kokeilemaan 70D kameraa toivoen että saisin sillä kuviini paljon kaivattua syväterävyyttä. Croppikennolla kuvattaessa kuvaus tapahtuu hivenen kauempaa kuin täydellä kennolla. Kun kuva saadaan otettua kauempaa, syväterävyys on hivenen suurempi. Terävyysalueen kasvu ei johdu siis suoranaisesti "croppikennosta" vaan siitä että sama kuva saadaan otettua kauempaa. Tästä löytyy netistä paljon sekavaa väittelyä mistä on vaikeahkoa repiä rusinat pullasta...
Suomeksi = 70D:llä saa helpommin kuvattua makrokuvia jossa syväterävyys on tarpeeksi suuri, jotta kärpäsen kokoinen kohde saadaan aikalailla teräväksi (1x suurennos).
70D:ssä on myös huikea ominaisuus tuo kääntyvä näyttö! Aivan loistava väline makroilussa.
Suurena suurena miinuksena tulee kuitenkin tuo kuvanlaadun huonontuminen ja joissain tilanteissa liian tiukka rajaus jota ei ole MP-e objektiivilla mahdollista "laajentaa". Esimerkiksi iso pörriäinen voi olla jo haastavaa saada tallennettua kokonaisena. Tästä syystä joudun valitettavasti palauttamaan 70D:n kauppaan ja jatkamaan jo hyväksi todetulla 6D:llä. Kuvanlaatu on kyllä 70D:ssäkinhyvä, muttei niin hyvä kuin täyden kennon kamerassa.

Mitä tuleivaisuudessa? Kuvaaminen luonnonvalolla makroilussa ja kuvien niputtaminen useasta kuvasta yhdeksi kuvaksi. Photostack tekniikkaa. Siinä tavoitteet tällä saralla.

Flickr kuvissa näkyy kuvat paremmin kuin Facebookin kuvissa jos makroilun vuoksi kuviani seurailet.
https://www.flickr.com/photos/144791479@N08/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi